GLÄDJE, ENERGI, "VI KAN" OCH EVERT TAUBES MUSIKARV 

VAD GJORDE EVERT TAUBE PÅ FLATÖN?


På 1940-talet bodde Evert Taube tidvis hos Anders och Hulda Johansson på Ängön (som sitter ihop med Flatön, och allt kallas för Flatön...), där han under sina vandringar på öarna blev god vän med handlaren Gustav Johansson, som han döpte till ”Handelsman Flink”.

 

Många av Everts kända verk tillkom under vistelsen här på öarna, som exempelvis "Maj På Malö", "Huldas Karin", "Vals på Ängön", "Kärleken och vinden", ”Min älskling du är som en ros" och "Inbjudan till Bohuslän".

 

Anders och Hulda Johanssons son, Harry, kom till Handelsman Flink på sparkstötting 1943, då han var 13 år gammal, och utmanades av Taube, som hade cykel, om vem som kunde komma fortast hem till middagen på Ängön. Harry fick vänta länge på Evert innan han kom hem, så att kora vinnaren var enkelt.

 

Harry var med på Taube-loppets premiär 1996 med startnummer ett på nummerlappen och han promenerade sträckan med sin hund i koppel!
VAD INGÅR I ANMÄLAN TILL TAUBE-LOPPET?


I DIN ANMÄLAN INGÅR

  • medalj 
  • diplom (för de som önskar)
  • energistationer enligt karta som publiceras i god tid innan loppet på denna sajt
  • elektronisk tidtagning med chip
  • en otroligt vacker miljö!

 

DATUM

Lördag 24 augusti 2024

 

KLASSER

Damer 21 km
Herrar 21 km

Damer 10 km
Herrar 10 km

Barn 10 km

Damer 5 km
Herrar 5 km

Barn 5 km 

Barn 0,5 km

 

ARENA

Flatö Skola, Flatön. Här finns nummerlappsutdelning och tävlingsexpedition. Här finns både start och mål.

 

PARKERING

Fri parkering på gräsytorna vid Flatö Skola, även om de är begränsade till antalet, så försök samåka i största möjliga mån. Bor du på Malön, Flatön eller Ängön uppskattar vi om du tar dig till starten till fots eller på cykel. Följ skyltning och anvisningar från funktionärer. 

 

FÄRJA TILL ÖN

Du når Flatön genom att åka bilfärja från Orust (Fröjdendal) eller från Skaftölandet (Dragsmark). Färjan tar endast några få minuter, och går två (2) gånger per timme dagtid. Aktuell tidtabell finner du här: Länk


START

Utanför Flatö Skola.

Loppet kommer att genomföras i startgrupper. Slutlig starttid kommer att meddelas ett par veckor innan start till anmälda deltagare. Det är viktigt att vara i startfållan när starten för din grupp går, då tidtagning annars inte kan säkerställas för din prestation.

 

MÅL

Vid Flatö Kyrka, som ligger 100 meter från Flatö Skola.

 

TÄVLINGSEXPEDITION

Här hämtar du din nummerlapp och ställer eventuella frågor. Tävlingsexpeditionen finns i Hembygdsmuseet vid Flatö Skola.
Öppettider:
Fredag kl 16:00–20:00
Lördag kl 10:00–19:00

 

NUMMERLAPP

Nummerlappen ska bäras väl synlig på bröstet. Vi tillhandahåller säkerhetsnålar, men du är välkommen att ta med egna säkerhetsnålar – återanvändning är bra!

 

TOALETTER

Toaletter finns vid Flatö Skola och Flatö kyrka, samt efter cirka 6 km vid Torget.

 

VÄSKINLÄMNING

Vid Tävlingsexpeditionen finns möjlighet att lämna in din väska. För värdesaker ansvaras ej. Det finns etiketter i den påse med nummerlapp etc du hämtar ut i tävlingsexpeditionen att fästa på väskan.

 

ÖVERDRAGSKLÄDER

Med din nummerlapp får du en påse för dina eventuella överdragskläder. Den märker du med en av etiketterna du får när du hämtar ut din nummerlapp, och lämnar dem innan start vid Tävlingsexpeditionen.

 

BANAN

Banan är markerad med snitsel (orange för 21 km, blå för 10 km & grön för 5 km-spåret), pilar och kilometerskyltar i terrängen. Vissa partier är steniga och eventuellt hala (beroende på högvatten exempelvis), så ta det försiktigt! Det kommer mer lättlöpta partier längre fram där du kan sträcka ut och springa om.


TIDTAGNING

Elektronisk tidtagning från ArenaTime, med ett chip per löpare, som presenteras på ArenaTime direkt efter loppet (och på taubeloppet.se efter någon dag) 

 

ENERGISTATIONER

Tänk på att det är viktigt att redan tidigt i loppet kontinuerligt få i dig vätska och energi! Vid våra energistationer laddar du upp med ny energi så att du kan fortsätta skutta fram. På samtliga stationer finns energidryck och vatten. Bananer, bullar och saltgurka är annat gott du kan fylla på med. För de som önskar finns det också mat att köpa vid Flatö Skola efter loppet.

 

MAXTID/REP-TIDER

Vid energistationerna dras ett rep vid en specifik tidpunkt. Det innebär att det inte går att fortsätta loppet efter det. Detta är för din säkerhet. Om du har passerat det sista repet i rätt tid så är det bara att fortsätta mot målet – det stänger inte förrän alla är hemma igen!

Reptider använder vi på Energistationerna:

Energistation 1 (Björnsund) 

Energistation 2 (Kila)

Energistation 3 (Lökebacken)

Energistation 4 (Ängön)

 

NEDSKRÄPNING

...längs banan är naturligtvis helt förbjudet och leder omedelbart till diskvalificering. Vid energistationerna finns soppåsar. Tänk på att sopsortera.


OM DU FÅR NOG

Ifall du tvingas bryta loppet av någon anledning, gå till Tävlingsexpeditionen och meddela funktionärerna där att du har brutit. Detta är viktigt, så att inte en sökinsats dras i gång när du i själva verket sitter i jacuzzin.

 

FÖRSTA HJÄLPEN/SJUKVÅRD

Vid energistationerna finns första hjälpen-utrustning samt sjuksköterska. Sjukvård finns även i anslutning till Flatö Skola, tillsammans med läkare. Vid allvarliga olycks- eller sjukdomsfall – ring alltid 112 direkt!


FÖRSÄKRING

För de som önskar, erbjuds möjligheten att teckna försäkringen Startklar på denna länk. Där kan du också läsa vilket skydd den innehåller.

 

PRISUTDELNING

Alla som fullföljer sitt lopp får Taube-loppets medalj och diplom (det sistnämnda mejlas till de som önskar i PDF-format). Priser kommer också att delas ut till de tre bästa i varje klass, tillsammans med utlottningspriser från våra sponsorer. Prisutdelningen sker på scenen vid Flatö skola efter loppets genomförande (se slutlig tid för prisutdelning i tidplanen).

 

AFTER RUN

Lördag eftermiddag är vikt åt skön After Run med musik i Evert Taubes anda och mat vid Flatö Skola. Här finns mat, korv och fika att tillgå.

 

RESULTAT

Liveresultat kommer att finnas på hemsidan (ArenaTime)

 

FOTOGRAFERING OCH FILMNING

Vi kommer att ha fotografer på plats vid loppet som tar såväl still- som rörliga bilder, för publicering på våra sociala medier och hemsidor. Vill du inte synas på bild kan du meddela detta till oss på: taube-loppet@flaton.se. Ange ditt namn och vilket lopp det avser. Vi tar hänsyn till bilder där du tydligt kan identifieras, men inte massbilder där du är en av många deltagare. Bilderna tas då bort permanent i våra kanaler.

Vidare kommer vi att ha flera webbkameror utplacerade längst med spåret, och dessa kommer att visas på projektorduk vid Flatö Skola, samt streamas.

 

ANMÄLNINGSAVGIFT

Som många andra lopp har vi en prisstege för anmälningsavgiften till Taube-loppets olika distanser. Ju tidigare du anmäler dig, desto längre tid får vi för förberedelser, medalj-inköp, tidtagningsutrustning, funktionärsuppbokning med mera, och desto lägre pris får du. 

  • 1 December - 28 Februari: 21 km 395 kr, 10 km 350 kr, 5 km 225 kr
  • 1 Mars - 31 Maj: 21 km 495 kr, 10 km 450 kr, 5 km 250 kr
  • 1 Juni - 26 Augusti: 21 km 595 kr, 10 km 550 kr, 5 km 300 kr


KONTAKT

 

Har du frågor eller funderingar? Vi finns på taube-loppet@flaton.se